Tuesday, 29 March 2016

GK Questions Asked in Railway Exams(29 Mar 1st shift)

1) The Father of Vaccination
Answer: Adward jenner

2) Quit India Revolution?
Answer: 18th aug – 1942 Launched By Mahatma Gandhi

3) Unesco headquarter?
Answer: Paris

4) Interpol headquarter located in
Answer: Lyon France

5) Where paper invented?
Answer: 100 BC In China

6) Environment day?
Answer: June 5

7) Thailand currency:
Answer:  Thai baht

8) smallest bone in human body
Answer: stapes

9) subhash chandra bhose father’s name:
Answer: Janakinath Bose

10)Who called semant Gandhi?
Answer: Khan Abudal Ghaffar Kahn

11) National song written by?
Answer: Bankam Chandra Chartgi

12)Where do u find Kunchilal water falls?
Answer: On Varahi River  Udipi –Simoga Dist, Karnataka

13) Gases behind greenhouse effect?
Answer: water vapor, carbon dioxide, methane, nitrous oxide, and ozone.

14) Founder of Weekimedia?
Answer: Jimmy wales

15) Organ that can grow and regenerate:
Answer: Liver

16)  Land locked country?
Answer: Liechtenstein in Central Europe, surrounded by Switzerland and Austria.

17)  Largest non polar desert in the world?
Answer: Sahara

18) Which is landlocked country?
Answer: Kyrgyzstan

19)  Who is Chief justice of India?
Answer: Justice TS Thakur

20. Tee term associated with which sports?
Answer: Golf

21. where is the island of Seychelles located?
Answer: Mahe

22) Last Mughal emperor?
Answer: Bahadur Shah Zafar or Bhadur shah II

23) Who Discover First Vaccine for Smallpox?
Answer: Edward jenner

24.Pollination by wind is called?
Answer: Anemophily or wind pollination

25.Brightest star in our sky?
Answer: Sirius A

26.A Passage to Infinity: Medieval Indian Mathematics from Kerala and Its Impact written by?
Answer: George Gheverghese Joseph

27.Mangalyan launched from?
Answer: Sriharikota

28.RBI Nationalised in which year?
Answer: 1949

29.Queen berry rules in which game?
Answer: modern boxing

30.A Deep crack in glacier is called?
Answer: crevasse

31.Largest fresh water lake?
Answer: Lake Baikal

32.Granite is an example of?
Answer:Igneous

33.Din-i-illahi founder?
Answer:Mughal emperor Akbar

34. Football world cup team to win maximum no. Of times?
Answer: Brazil.

35. Aurum is which metal?
Answer:Gold

36. which indian king used naval power to conquer ports of east asia?
Answer: Rajendra chola

37. Largest fresh water lake?
Answer: Wular Lake

38. Queensberry is associated to which sports?
Answer: Boxing

39.Name of  the writer of medieval Indian book on maths?
Answer: George Joseph

40. official language of Brazil?
Answer: Portuguese

41.Technology used in compact disc?
Answer: optical laser

42.Minimum age to be a member of lok sabha?
Answer: 25 years

Share this