Thursday, 3 March 2016

Geography Quiz for railway exam and SSC-CGL

Ques 1: The average temperature of earth is
(a) 10 °C
(b) 15 °C
(c) 25 °C
(d) 30 °C
Ques 2: The percentage of irrigated land in India is about
(a) 45
(b) 40
(c) 35
(d) 25
Ques 3: The only state in India that produces saffron is
(a) Assam
(b) Himachal Pradesh
(c) Jammu and Kashmir
(d) Meghalaya
Ques 4: The last Southern point of India is
(a) Kanyakumari
(b) Rameshwaram
(c) Indira Point
(d) Dhanush Koti
Ques 5: Mayurakshi porject is located in
(a) West Bengal
(b) MP
(c) Odisha
(d) Gujrat
Ques 6: The only private sector refinery set up by Reliance Petroleum Ltd. is located at
(a) Guwahati
(b) Jamnagar
(c) Mumbai
(d) Chennai
Ques 7: Which of the following groups of rivers have their source of origin in Tibet?
(a) Brahmaputra, Chenab and Ravi
(b) Ganges, Sutlej and Yamuna
(c) Brahmaputra, Indus and Sutlej
(d) Chenab, Ravi and Sutlej
Ques 8: Which of the following areas or regions is most prone to earthquakes?
(a) Ganga-Brahmaputra valley
(b) Deccan plateau
(c) Plains of northern India
(d) Western ghats
Ques 9: The two states of India, most richly endowed with iron ore, are
(a) Bihar and Orissa
(b) Madhya Pradesh and Orissa
(c) Bihar and West Bengal
(d) Madhya Pradesh and West Bengal
Ques 10: The watershed between India and Myanmar is formed by
(a) the Naga hills
(b) the Garo hills
(c) Khasi hills
(d) the Jaintia hills

Answers :
1: b
2: c
3: c
4: c
5: a
6: b
7: c
8: a
9: a
10:a

Share this