Thursday, 17 March 2016

General Science Quiz for SSC, Railway and UKPSC FRO

Q1. The Sun's energy is produced by
(A)    Nuclear fission   
(B)    Burning of gases   
(C)    Nuclear fusion     
(D)    None of these
Q2. The cells used in mobile phone are
(A)    Dry Cells
(B)    Lithium Ion cells
(C)    Nickel Candmium Cells
(D)    Mercury Cells
Q3. Which type of mirror is used in rear view mirrors of vehicles?
(A)    Concave mirror
(B)    Convex Mirror
(C)    Plane Mirror
(D)    Plano Concave Lens

Q4. Which of the following acid is found in apple ?
(a) Hydrochloric acid
(b) Acetic acid
(c) Oxalic acid
(d) Malic acid
Q5. The branch of clinical study related to hearing , taste and smell is
(A)    Otalaryngology 
(B)    Ophthalmology
(C)    Dermatology
(D)    Osteology
Q6. Freon Gas is used in
(A)    Air-conditioners
(B)    Refrigerators
(C)    Television
(D)    Nuclear reactors
Q7. The method of Radio-carbon dating is used to find the age of
(A)    Fossils   
(B)    Stars   
(C)    Skeletons   
(D)    Trees
Q8. Which element causes ‘Itai-itai disease’ ?
(a) Sulphates
(b) Cadmium
(c) Chromium
(d) Mercury
Q9. Which of the following is not a mosquito borne disease?
(A)    Dengue
(B)    Malaria   
(C)    Sleeping sickness    
(D)    Filariasis
Q10. Insulin for Diabets is invented by
(A)    Edward Jenner   
(B)    Alexander Fleming   
(C)    E.F. Banting   
(D)    Hoffman


Answers: 
1. C
2. B
3. B
4. D
5. A
6. B
7. A
8. B
9. C
10.C

More Quizzes

Share this