Wednesday, 2 March 2016

General Science Quiz for Railways and SSC-CHSL 2016

Ques.1: Which pollutant in water causes ‘Blue baby syndrome’ ?
(a) Sulphates
(b) Fluoride
(c) Nitrates
(d) Benzene

Ques.2 : Which of the following acid is found in 'Grapes' ?
(a) Hydrochloric acid
(b) Acetic acid
(c) Oxalic acid
(d) Citric acid

Ques.3 : Which of the following acid is found in vinegar ?
(a) Hydrochloric acid
(b) Acetic acid
(c) Oxalic acid
(d) Citric acid

Ques.4 : The filament of an electric bulb is made of
(a) tungsten   
(b) nichrome
(c) graphite
(d) iron

Ques.5 : Soda water contains
(a) carbonic acid
(b) sulphuric acid
(c) carbon dioxide
(d) nitrous acid

Ques.6 : Diamond is an allotropic form of
(a) germanium
(b) carbon
(c) silicon
(d) sulphur

Ques.7 : Gastric Juice is
(a) Acidic
(b) Neutral
(c) Alkaline
(d) None of these

Ques.8 : How many pairs of heart exist in Earthworm ?
(a) Two pairs
(b) Three pairs
(c) One pair
(d) Four pairs

Ques.9 : What is laughing gas?
(a) Nitrous Oxide
(b) Carbon monoxide
(c) Sulphur dioxide
(d) Hydrogen peroxide

Ques.10 : Which of the following is in liquid form at room temperature?
(a) Lithium
(b) Sodium
(c) Francium
(d) Cerium

Answers :
1: c, 2:d, 3:b, 4:a, 5:c, 6:b, 7:c, 8:d, 9: a, 10:c.


More General Science Questions!!

Share this