Sunday, 13 March 2016

General Science for Railway and UKPSC FRO

Ques. 1: Which of the following plants is the source of Heroin (a narcotic drug) ?
(a) Hemp
(b) Ephedra
(c) Poppy
(d) Rose
Ques. 2: Chicken pox are
(a) Viral diseases
(b) Bacterial diseases
(c) Fungal diseases
(d) Deficiency diseases
Ques. 3: Montreal protocol is associated with
(a) protection of wildlife
(b) protection of Himalayas
(c) development of coastal areas
(d) protection of stratospheric ozone layer
Ques. 4: Cervical cancer is caused by
(a) Pep Pills
(b) Fatty diet
(c) Epstein Barr Virus
(d) Human Papilloma Virus
Ques. 5: The chemical element which identifies the protein is
(a) Sulphur
(b) Potassium
(c) Nitrogen
(d) Phosphorous
Ques. 6: Which of the following gas was responsible for the Bhopal Gas tragedy ?
(a) Carbon monoxide
(b) Ethyl isocyanate
(c) Methyl isocyanate
(d) None of these
Ques. 7: PH value of blood
(a) 6.4
(b) 6.8
(c) 7.4
(d) 7.8
Ques. 8: Teaching machine was constructed by
(a) S.L. Pressey
(b) W. Allen
(c) I.K. Davis
(d) B.F. Skinner
Ques. 9: The temperature of high level(Sun) is measured by
(a) Thermometer 
(b) Pyrometer
(c) hygrometer
(d) Nitrometer
Ques. 10: Which one among the following substances is not a 'green house' gas?
(a) Water vapour 
(b) Chloroflorocarban
(c) Methane
(d) Nitrogen

Answers :
1: c
2: a
3: d
4: d
5: c
6: c
7: c
8: d
9: b
10:d

Share this