Wednesday, 16 March 2016

History Quiz for Railway, SSC and UKPSC FRO

Ques 1: The Mughal Empire reached its zenith of expansion under
A. Akbar
B. Humayun
C. Aurangazeb
D. Shahjehan

Ques 2: Which was the first metal used by man?
A. Copper
B. Silver
C. Bronze
D. Brass
Ques 3: Which one of the following contains the "Gayatri mantra"?
A. Rigveda
B. samveda
C. Yajurveda
D. Atharveda
Ques 4: The words 'Satyameva Jayate' are taken from
A. Rigveda
B. Satpath Brahmana
C. Upanishads
D. Ramayana
Ques 5: Which of the following Vedas is a collection of spells and incantations?
A. Rig Veda
B. Sama Veda
C. Yajur Veda
D. Atharva Veda
Ques 6: Svetambaras and Digambaras were two sects of
A Jainism
B Buddhism
C Saivism
D Vaishnavism
Ques 7: Who was the 22nd Tirthankara?
A. Parsvanath
B. Rishabha
C. Neminatha
D. Mahavira
Ques 8: The main occupation of the people of the Indus valley civilization was
A. agriculture
B. cattle rearing
C. hunting
D. trade
Ques 9: The Aryans came to India from
A. South East Asia
B. Eastern Europe
C. Central Asia
D. None of the above
Ques 10: Which of the following was not written by Kalidas?
A. Kumar Sambhavam
B. Laghujatakam
C. Meghdootam
D. Raghuvansham

Answers :
1: C
2: A
3: A
4: C
5: D
6: A
7: C
8: A
9: C
10:B

Share this