Friday, 24 February 2017

Current Affairs-GK Update 24th February 2017

Current Affairs and GK Update 24th February 2017
1. 9th BRICS Summit to be held in China's Xiamen city:
  • The ninth BRICS Summit will be held in China's Xiamen city from September 3 to 5, 2017. The theme of this year's event is 'BRICS: Stronger Partnership for a Brighter Future'.
  • The Xiamen BRICS summit will promote members strengthening solidarity and collaboration, and improving global governance, deepening pragmatic cooperation to achieve mutual benefit.

2. India and Japan ink pact on rail safety:
  • India signed an agreement with Japan on enhancing railway safety in the Indian Railways with focus on railway track and rolling stock safety.
  • The areas of cooperation include rail inspection, rail wielding and providing automatic railway track safety inspection, maintenance of rolling stock and “any other relevant railway safety matters jointly determined by both sides” with the aim to prevent major rail accidents.

3. 74th Central Excise Day celebrated by CBEC:
  • The Central Board of Excise and Customs (CBEC) celebrated 74th Central Excise Day on 24th February in New Delhi. 
  • CBEC is the single largest contributor to the national exchequer with the collection of Rs 8,50,000 crore a year. 
  • Justice Satish Chandra, President, Customs, Central Excise and Service Tax Appellate Tribunal (CESTAT) was the chief guest. Olympic silver medalist, P.V. Sindhu was the guest of honour.

4. Sikkim becomes 22nd State to join UDAY:
  • The Center and and the state of Sikkim has signed a Memorandum of Understanding (MoU) under the Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY) for operational improvement of the state’s power distribution department. 
  • With the signing of the MoU, the total number of states covered under UDAY has reached 22. Andhra Pradesh is the first state to join UDAY Scheme.

5. Maneka Gandhi announces compensation fund for child abuse victims:
  • Women and Child Development Minister Maneka Gandhi has announced the setting up of a compensation fund under Nirbhaya scheme to provide financial help to children who are victims of sexual crimes.

6. Visa signed MoU with AP to make Vizag, India’s first 'less cash' city:
  • Global payments network Visa signed a memorandum of understanding (MoU) with the Andhra Pradesh government to help transform Vishakhapatnam into India's first 'less cash' city. 
  • This initiative is designed to provide the foundation for the city to emerge as India's 'Fintech Valley'.

7. Kerala to launch sex offenders registry, first in the country:
  • The Kerala government will launch the country’s first sex offenders registry which will contain all identification details of sex offenders and would be kept in public domain.
  • A comprehensive victim relief fund will be set-up by the state government to provide interim relief for victims of sex crimes, both children and adults.

8. Oriental Bank Ties Up With Chola Mitsui Sumitomo To Sell Insurance Products:
  • Haryana based Oriental Bank of Commerce has signed a corporate agency agreement with Chennai based general insurance provider Cholamandalam General Insurance Company for distribution of insurance products.
  • The insurance products includes motor, health, home and travel.
9. Tata Power Renewable commissions 15 MW solar plant in Telangana:
  • Tata Power Renewable Energy Ltd has synchronised its 15 MW solar plant at Bellampally in Telangana, thereby taking the Tata Power's total installed operating capacity past 10,500 MW mark.
  • The solar plant has been built over 80 acres of land and includes an 18 km transmission line.

10. China overtakes US, France as Germany’s biggest trading partner, for first time:
  • China for the first time became Germany’s most important trading partner in 2016, overtaking the United States, which fell back to third place behind France in the data shown recently. 
  • German imports from and exports to China rose to 170 billion euros ($180 billion) in 2016, Federal Statistics Office figures reviewed by Reuters showed. 
  • France remained the second-most important business partner with a combined trade volume of 167 billion euros. The United States came in third with 165 billion euros.

11. Nobel-Winning Economist Kenneth J. Arrow Dies At 95:
  • Nobel-winning economist, mathematician Kenneth J Arrow has died in USA . He was 95.
  • Kenneth  received the Nobel memorial prize in economic science for their pioneering mathematical work on general equilibrium theory in 1972. 

12. Ravichandran Ashwin breaks Kapil Dev's record of most wickets in home season: 
  • Premier off-spinner Ravichandran Ashwin, broked Kapil Dev's Indian record of most Test wickets in a domestic season. 
  • Ashwin, the fastest in the world to reach 250 Test wicket mark recently and took his tally of wickets in the current home season to 64 in 10 Test matches broke Kapil Dev's record who took 63 wickets in 13 Tests.

Thursday, 23 February 2017

Current Affairs-GK Update 23rd February 2017

Current Affairs and GK Update 23rd February 2017
1. India's GDP projected to slow to 6.6% due to demonetization Strains: IMF
  • India's growth is projected to slow to 6.6% in 2016-17 fiscal due to the strains that have emerged in the economy as a result of temporary disruptions caused by demonetization.
  • The post November 8, 2016 cash shortages and payment disruptions caused by the currency exchange initiative have undermined consumption and business activity, posing a new challenge to sustaining the growth momentum. India's economy grew at 7.6% in 2015-16.
2. Indian digital payments market to reach $500 bn by 2020:
  • According to the global telecom body report, more than 50% of India's Internet users will use digital payments by 2020.
  • The size of digital payments industry in the country will be 500 billion dollars.
  • In India, BCG estimates that digital technologies will influence up to 45% of all retail sales by 2025.
  • The report counts government's plans to build 100 smart cities across the country and 'Digital India', which aims to increase the optical fibre network to thousands of villages where two-thirds of the population lives.
  • The report appreciated India for the use of digital and mobile technologies for creating educated and digitally literate user base.
3. Bharti Airtel to acquire Telenor India:
  • Bharti Airtel will acquire the business of Telenor India for an undisclosed sum in all seven circles Andhra Pradesh, Bihar, Maharashtra, Gujarat, UP (East), UP (West) and Assam.
  • Airtel will take over Telenor India’s spectrum, licenses, and operations, including its employees and customer base of 44 million.
  • Telenor India’s operations and services will continue as normal until the completion of the transaction.
  • Airtel is India’s largest wireless operator with over 269 million subscribers and a revenue market share of over 33 per cent.
4. N Chandrasekaran elected chairman of Indian Hotels:
  • N Chandrasekaran has been elected as the Chairman of its board of directors. N Chandrasekaran has been elected as the Chairman of the board of directors of the company with effect from February 22, 2017 vide a written resolution of the Board.
  • He was initially appointed as a Member of the board on January 27, 2017 Chandrasekaran had taken over as Chairman of Tata Sons on February 21, becoming the first non Parsi Chairman of the USD 103 billion Tata Group after heading its crown jewel TCS for years.
5. Govt doubles maternity leave for women workers in industries:
  • The government has allowed women working in industries to take six months maternity leave pre-empting parliamentary approval on the maternity benefit amendment bill that is pending in the Lok Sabha.
  • Through an executive order the labour and employment ministry has doubled maternity leave to six months from three for industrial women workers. 
  • However the benefit will be restricted to women who make a monthly contribution to the employees’ state insurance corpus from their salaries. This means about 2.9 million women working across various industries will get the benefit.
6. Pak army launches nationwide military ops 'Radd-ul-Fasaad' to eliminate terrorists:
  • The Pakistan army has launched nationwide military operation 'Radd-ul-Fasaad' to eliminate terrorists and consolidate gains of its counter-terrorism operations.
  • The operation aims include the elimination of the residual and latent threat of terrorism, consolidating gains of operations made so far and ensuring the security of Pakistan's borders.
  • The operation came after a wave of suicide attacks across Pakistan last week.
7. Adidas Ties Up With FIFA U-17 World Cup For Mission XI Million:
  • German Sportswear giant Adidas announced its ties up with FIFA U-17 World Cup Local Organizing Committee for the Mission XI Million programme. 
8. Karnataka Bank bags 2 awards:
  • Karnataka Bank has bagged two ‘IBA-Banking Technology’ awards. The bank was the winner in ‘Best financial inclusion initiatives (small bank)’ category, and was runner-up in ‘Best use of digital and channels technology (small bank)’ category. 
  • IBA-Banking Technology award recognises and rewards individuals, professionals and banks who have recorded noteworthy technology and business benefits in 2016.
9. India to host 2019 Combined World Cup for shooting:
  • The National Rifle Association of India(NRAI) announced that India will be hosting the Combined World Cup for shooting in 2019 during the meeting held in New Delhi.
  • Combined World Cup will a qualifying event for the 2020 Tokyo Olympics. It will comprises all the three categories shotgun, rifle and pistol.
10. Maneka Gandhi announces compensation fund for children:
  • The union Minister of the Women and Child Development Maneka Gandhi has announced the setting up of a compensation fund under Nirbhaya scheme to provide financial help to children who are victims of sexual crimes.
  • The money for this fund will be drawn from “Nirbhaya Scheme” and will be monitored directly by the Women and Child Development Ministry.
11. 7 new Earth-like exoplanets discovered, NASA announced:
  • Astronomers of NASA have discovered seven Earth-sized planets orbiting a star called TRAPPIST-1. Three of them are in the habitable zone  the happy place where liquid water can exist on the surface of rocky planets, as it’s not too hot or cold. 
  • The space agency calls the discovery of the fascinating solar system record-breaking. The three planets in the habitable zone, also known as the Goldilocks Zone, are called TRAPPIST-1e, f, and g. Exoplanet “e” is about the same size as Earth and even gets around the same amount of star light as we do.
12. WTO's trade facilitation agreement comes into effect:
  • The WTO's trade facilitation agreement, which seeks to ease customs norms, came into effect from with its two-thirds members ratifying the pact. 
  • The TFA, which has been ratified by India, will give a boost to the global trade, which has been impacted due to slowdown in the world economy. 
  • According to experts, the agreement comes at a time when India's efforts to improve exports are gaining momentum.
  • The 164-member World Trade Organisation (WTO) in a statement stated that a major milestone for the global trading system was reached as the first multilateral deal concluded in the 21-year history of the multi-lateral trade body entered into force.

Current Affairs 23rd February 2017- Quiz

23rd February 2017 Current Affairs Quiz for SBI PO, SSC CGL & competitive-govt. Exams:

Current Affairs 23rd February 2017 Quiz
1. India's first heliport will be inaugurated in which city of India?
a) Surat
b) Pune
c) Bengaluru
d) New Delhi

2. Cauvery Water Disputes Tribunal was established with an aim to speed up water sharing disputes among states. Who has been appointed as the chairman of the Cauvery Water Disputes Tribunal?
a) Balbir Singh Chauhan 
b) Abhay Manohar Sapre
c) Mohit Suri
d) Anuj Singh

3. Which state is hosting the 13th edition of National Agriculture Science Congress (NASC)-2017? 
a) Punjab 
b) Haryana
c) Karnataka 
d) Madhya Pradesh 

4. Which state government has declared 2017 as ‘Year of Apple’ to promote its apples in domestic and foreign markets?
a) Himachal Pradesh
b) Jammu & Kashmir
c) Uttarakhand
d) Sikkim

5. Which state government will launched anti-corruption induction training mandatory for government officials? 
a) Assam 
b) Odisha
c) Sikkim 
d) Kerala 

6. Who has completed an extremely high endurance event called ‘Ultraman’ a 517.5 km race on in Florida?
a) Deepak Kumar
b) Mohit Saggar
c) Vijendra Singh
d) Milind Soman

7. Which state government has signed an  Memorandum of Understanding (MoU) with NABARD for a loan of Rs 874 crore which will be used for Horticulture Development Corporation to cover 3.15 lakh acres under Micro Irrigation scheme?
a) Andhra Pradesh
b) Kerala
c) Telangana
d) karnataka

8. Direct-to-home operator Dish TV joined hands with which Indian bank for digital payments?
a) ICICI bank
b) HDFC Bank
c) State Bank Of India
d) Canara Bank

9. Which Indian institute has won the International Mercury Awards for the year 2016-17? 
a) Indian National Centre for Ocean Information Services(INCOIS) 
b) All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) 
c) Central Glass and Ceramic Research Institute (CGCRI) 
d) Entrepreneurship Development Institute of India (EDII)

10. Ved Prakash Sharma, who passed away recently, was the renowned novelist of which language? 
a) Telugu 
b) Tamil 
c) Hindi
d) Arabic

Answers:
1:d, 2:b, 3:c, 4:b, 5:d, 6:d, 7:c, 8:a, 9:d, 10:c.


Wednesday, 22 February 2017

Current Affairs-GK Update 22nd February 2017

Current Affairs and GK Update 22nd February 2017
1. Justice Abhay Manohar Sapre appointed chairman of Cauvery Water Disputes Tribunal:
  • The Chief Justice JS Khehar has appointed Justice Abhay Manohar Sapre as the chairman of the Cauvery Water Disputes Tribunal.
  • Justice Sapre is the sitting judge of the Supreme Court of India.The post was vacant since Justice Balbir Singh Chauhan resigned from the post.
  • Earlier in December 2016, the Union Cabinet approved a proposal to set up a single, permanent Tribunal to adjudicate all inter-state river water disputes subsuming existing tribunals.
  • Cauvery Water Disputes Tribunal was established with an aim to speed up water sharing disputes among states.
2. National Biodiversity Congress 2017 held in Kerala:
  • The National Biodiversity Congress (NBC) 2017 was held in Thiruvananthapuram, capital of Kerala. The event is hosted by the Kerala State Biodiversity Board. 
  • NBC is one of the significant biodiversity mega events of the country. It aims to identify practical, evidence-based case studies at the regional level to support the plan of action.
  • The focal theme of 2017 NBC was “Mainstreaming Biodiversity for Sustainable Development”.
4. Arunachal CM Pema Khandu inaugurates Composite Regional Centre in Itanagar:
  • Arunachal Pradesh Chief Minister Pema Khandu in the presence of Union Minister of State for Home Affairs Kiren Rijiju inaugurated the Composite Regional Centre at Itanagar Banquet Hall, Arunachal Pradesh.
  • To create resources and infrastructure required for developing services for persons with disabilities with an outlay of Rs.20 Crore. 
  • The centre is established under the National Institute for Locomotor Disabilities (NILD), Kolkata.
5. Govt launches free anti-virus software for mobiles, desktops:
  • At a time when cyber attacks are increasing Union Minister of Electronics and IT Ravi Shankar Prasad launched Cyber Swachhta Kendra in New Delhi  for Botnet cleaning and Malware analysis as a part of digital India initiative.
  • The government has launched free anti-virus softwares for smartphones and personal computers named 'Mkavach' and 'Samvid' respectively. Another software named 'USBPratirodh' has been launched to control the unauthorised usage of removable USB storage devices.
6. Delhi to get India's first heliport:
  • The first heliport in India will be inaugurated by Civil Aviation Minister Ashok Gajapathi Raju in North Delhi on (28 February 2017). 
  • The heliport, built by state-owned Pawan Hans, consists of a terminal building, nine parking bays and four hangars with a parking capacity of 16 helicopters. It was built at an investment of Rs. 100 crore
7. Jammu & Kashmir to observe 2017 as Year of Apple:
  • J & K Chief Minister Mehbooba Mufti has declared 2017 as ‘Year of Apple’ to promote the famed Kashmiri apples in domestic and foreign markets.
  • She also launched the High Density Apple Plantation Scheme in Srinagar.
8. Azerbaijan Prez names wife as country’s First Vice President:
  • Azerbaijan's President Ilham Aliyev has appointed his wife Mehriban Aliyev (52-year) as the First Vice President of the country.
  • The Vice President position was created after a constitutional referendum in September, 2016.
  • According to Azerbaijan's constitution, the First Vice President takes over the country's presidency if the president is unable to perform the duties.
9. Cabinet approves signing of Air Services Agreement between India and Greece:
  • Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the signing of Air Services Agreement (ASA) between India and Greece.
  • The Agreement has the potential to spur greater trade, investment, tourism and cultural exchange between the two countries bringing it in tune with the developments in the civil aviation sector. 
  • It will provide enabling environment for enhanced and seamless connectivity while providing commercial opportunities to the carriers of both the sides ensuring greater safety and security.
10. India & China to hold their 1st Strategic Dialogue:
  • India and China will hold their first Strategic Dialogue in Beijing. The two sides are expected to discuss all issues of mutual concern and interest including friction points. 
  • External Affairs spokesman Vikas Swarup stated that two countries will discuss all issues of mutual interest in bilateral, regional and international domain. 
11. An international zip line connects Spain and Portugal:
  • A zip line connecting Spain and Portugal, is known to be the first cross-border zip line in the world.
  • The 720-metre-long zip line joins the two countries, allowing people to reach Portugal within a minute.
  • On reaching Portugal, the participants gain one hour because of the time zone change.
12. Milind Soman becomes 'Ultraman' by racing barefoot for 517.5 km:
  • National level swimmer-turned-model Milind Soman (51-year) has completed an extremely high endurance event called ‘Ultraman’ a 517.5 km race on in Florida.
  • The challenge requires participants to complete a 10-kilometre open water swim, a 423-kilometre-long bike ride and an 84-kilometre ultra-marathon run.
  • Earlier, he completed the toughest triathlon in the world to become India’s Iron Man.
13. Telangana Govt signs MoU with NABARD for Rs 874 crore loan:
  • The Telangana Government led by K. Chandrashekar Rao signed an  Memorandum of Understanding (MoU) with NABARD for a loan of Rs 874 crore .
  • This loan will be used for Horticulture Development Corporation to cover 3.15 lakh acres under Micro Irrigation scheme for 2016-17 and 2017-18.
14. SIDBI, Vijaya Bank combine to provide concessional loans to micro, small units:
  • Small Industries Development Bank of India (SIDBI) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Vijaya Bank for providing concessional finance to micro and small enterprises (MSEs).
  • The MoU aims at promoting and strengthening units in the MSE segment through concessional funding  that is at the marginal cost of funds-based lending rate (MCLR) of Vijaya Bank under refinance from SIDBI.
15. Microsoft to deploy Azure Stack in Andhra Pradesh:
  • The chief minister Chandrababu Naidu and Microsoft CEO Satya Nadella singed an MoU during an event called ‘Microsoft Future Decoded’ in Mumbai.
  • Under the MoU, Microsoft Azure Stack for the first time in the world will be used to migrate live applications currently hosted in Hyderabad State Data Centre (SDC) to Vizag data centre.
16. Dish TV partners with ICICI Bank for digital payments:
  • Direct-to-home operator Dish TV joined hands with India’s largest private sector lender ICICI bank for digital payments. 
  • It will enable customers to do recharge through unified payment interface (UPI) transactions.
17. Abhijit Sarkar is new Vice Chairman of Asian Hockey Federation:
  • The Asian Hockey Federation (AHF) has appointed Abhijit Sarkar as its new Vice Chairman.
  • He was also appointed the Chairman of the AHF Commercial and TV Committee with immediate effect.
  • Sarkar has been associated with the Sahara India Pariwar since 2004 and served as the Head of Corporate Communications, Corporate Affairs and Relations, and the Sports Division.
  • The current president of AHF is Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah.
18. Dustin Johnson dominates Genesis Open to overtake world No. 1:
  • American professional golfer Dustin Hunter Johnson  has claimed No 1 Position in  Official World Golf Ranking for the first time in his career.
  • This feat comes after he ended up with a world-class performance by winning Genesis Open 2017 at Riviera.
19. India beat South Africa in final of ICC Women's World Cup Qualifier 2017:
  • India beat South Africa by one wicket in the final of ICC Women World Cup Qualifier 2017 at Colombo, Shri Lanka.
  • India bowled out South Africa for 244 in 49.4 overs and achieved the target of 245 runs on the last ball of the 50th over.
  • India is the only unbeaten team in the tournament. Both teams had already qualified in this year's ICC World Cup tournament.

Current Affairs 22nd February 2017- Quiz

Current Affairs Quiz based on 21st February 2017 Current Affairs & News for all competitive-govt. Exams:

Current Affairs 22nd February 2017 Quiz
1. Which country will start initial deliveries of KA-226T helicopters for the Indian Armed Forces in 2019?
a) France
b) Japan 
c) Russia 
d) US

2. Which Foundation will provide medical support to forest department employees and local communities in the areas where WWF-India operates for conservation?
a) Fortis Healthcare
b) Apollo Hospitals
c) Jaypee hospital
d) None of these

3. According to a report released by Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) which country emerged as the world’s largest importer of major arms during 2012–16?
a) India 
b) US
c) Pakistan
d) China

4. Cash purchases of jewellery will attract _____ TCS (tax collected at source) from April 1 if the amount exceeds Rs 2 lakh, as against the current threshold of Rs 5 lakh.
a) 1%
b) 1.5%
c) 2%
d) 2.25%

5. Which film has won the Golden Bear Award at the 67th Berlin International Film Festival-2017?
a) Bright Nights 
b) The Other Side of Hope 
c) On Body and Soul 
d) Close Knit

6. The only active volcano of India is located in which State/Union Territory?
a) Puducherry
b) Gujarat
c) Goa
d) Andaman & Nicobar Island

7. Who has been chosen as the new chief minister of Nagaland? 
a) T R Zeliang
b) Hokishe Sema 
c) Shurhozelie Liezietsu
d) K. L. Chishi 

8. Which foreign airline became the first international airline to start service in Jammu and Kashmir’s Srinagar International Airport?
a) AirAsia
b) Qatar Airways
c) Emirates Airline
d) AirIndia

9. Who is the author of the book “Every Time It Rains”?
a) Vikram Seth 
b) Nikitha Singh 
c) Mahi Jadon 
d) Amitav Ghosh

10. Jo-Wilfried Tsonga, who has won the 2017 Rotterdam Tennis Tournament, is belonged to which country? 
a) Belgium 
b) France 
c) United States 
d) Germany

Answers:
1:c, 2:b, 3:a, 4:a, 5:c, 6:d, 7:c, 8:a, 9:b, 10:b.

Tuesday, 21 February 2017

Current Affairs-GK Update 21st February 2017

Current Affairs and GK Update 21st February 2017
1. International Mother Language Day: 21st Feb
  • UNESCO celebrated International Mother Language Day (IMLD) on February 21, 2017 under the theme "Towards Sustainable Futures through Multilingual Education"
  • To foster sustainable development, learners must have access to education in their mother tongue and in other languages. 
  • It is through the mastery of the first language or mother tongue that the basic skills of reading, writing and numeracy are acquired. Local languages, especially minority and indigenous, transmit cultures, values and traditional knowledge, thus playing an important role in promoting sustainable futures.
2. Shurhozelie Liezeitsu elected as the new Nagaland CM:
  • Nagaland People’s Front (NPF) president Shurhozelie Liezeitsu will be sworn in as the state’s 11th Chief Minister. 
  • As Nagaland Former Chief Minister T R Zeliang stepped down from the post on February 19, 2017 facing revolt from his party MLAs against the decision to reserve 33% seats for women in urban local bodies.
3. Government launches SAATHIYA Resource Kit and SAATHIYA SALAH mobile app for adolescents:
  • The Union Ministry of Health and Family Welfare has launched SAATHIYA Resource Kit and SAATHIYA SALAH mobile app for adolescents as part of the Rashtriya Kishor Swasthya Karyakram (RKSK) programme. 
  • The kit and app will help Peer Educators (Saathiyas) who are introduced under the RKSK programme. 
  • The Saathiyas act as catalyst for generating demand for adolescent health services and also impart age appropriate knowledge on key adolescent health issues to their peer groups.
  • The Resource Kit has been developed by United Nations Population Fund (UNFPA) and Population Foundation of India (PFI).
  • RKSK programme was launched by the Union Ministry of Health and Family Welfare in January 2014 with an aim to cater and address health and development needs of the country’s adolescents.
4. India as the World’s Largest Arms Importer in the Last Four Years:
  • According to a report released by Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) India emerged as the world’s largest importer of major arms during 2012–16.As per the report, India accounted for 13% of the global total sales.
  • The total volume of international transfers of major weapons has grown continuously since 2004 and increased by 8.4 per cent between 2007–11 and 2012–16 According to the data in Asia,India increased its arms imports by 43 percent between 2007–11 and 2012–16 which is far greater than the imports by its rivals China and Pakistan. 
  • Between 2007 and 2011, India accounted for 9.7% of global imports which is still more than any other country.Major arm suppliers to India include Russia, USA, European states, Israel and South Korea.
5. Bharat QR code launched to push less-cash economy:
  • Bharat QR code the world's first inter-operable payment acceptance solution, was launched as part of efforts to move towards less-cash economy at an insignificant cost, according to RBI.  
  • Payment networks such as MasterCard and Visa have joined hands with NPCI to launch Bharat QR, a common Quick Response(QR) code that would enable seamless digital payments without card swiping machines. 
  • Built under the direction of the Reserve Bank of India in September 2016 . This Bharat QR code is expected to be convenient for those who are into mobile banking and do not want to use debit or credit cards for small ticket payments. Bharat QR code is seen as a better alternative to physical Point-of-Sale (PoS) machines which involves capital costs.
6. SpaceX Falcon 9 Rocket Successfully Launches From NASA launch Pad:
  • The California-based SpaceX onboard its Falcon 9 rocket launched a robotic Dragon cargo ship with about 5,500 pounds (2,500 kg) of supplies and science experiments toward the International Space Station on February 19, 2017 from Launch Complex 39A of NASA’s Kennedy Space Center in Florida.
  • After the launch, the rocket’s first stage separated and touched down on a landing pad at the nearby Cape Canaveral Air Force Station.
  • It marked the eighth successful landing for SpaceX Rocket Company. The company became the first private space firm to launch a rocket from a NASA facility.
  • This was the first time that SpaceX is using the LC-39A launchpad at the Kennedy Space Center since it leased it from NASA in 2014. It was originally built for the 1960s-era Apollo moon program.
7. Iran Launches Advanced Rockets During Military Exercises in Desert:
  • The Iran’s elite Revolutionary Guard launched sophisticated rockets during a military exercise that started on February 20, 2017 in Iran’s central desert.
  • The three day maneuvers called ‘Grand Prophet 11’ will last on February 22, 2017.
  • The model of the small and advanced rockets or their capabilities have not been revealed.
  • The launch comes despite warnings from the United States and the sanctions over the previous ballistic missile test.
8. Russia to begin military helicopters deliveries to India in 2019:
  • Russia will start initial deliveries of military helicopters to India in 2019, with assembly and manufacturing to follow in Asia's fastest growing economy.
  • India and Russia signed an agreement in October, 2016 to jointly manufacture 200 of the KA-226T helicopters for the Indian Armed Forces. 
  • Both countries have agreed to cooperate in energy and defence as India seeks to modernise its armed forces and build a nuclear industry and sanctions-hit Russia looks for investment and new markets.
9. Apollo Hospitals Foundation signs agreement with WWF-India:
  • Apollo Hospitals Foundation will provide medical support to forest department employees and local communities in the areas where WWF-India operates for conservation.
  • The two organisations have entered into a memorandum of understanding (MoU) in this regard.The medicare will be available to over 27,000 staff and people in about 17 states of WWF-India operations. 
  • They will be provided with medical treatment, including air ambulance services in critical and emergency conditions. 
10. EDII wins International Mercury Award 2016-17:
  • The Ahmedabad-based Entrepreneurship Development Institute of India (EDII), an acknowledged national resource institute for entrepreneurship education, research, training and institution-building, has received the prestigious International Mercury Awards (IMA) for the year 2016-17 for the best overall presentation of its 2015-2016 annual report. 
11. Tata Steel's Katamati Mine wins Best Green Award:
  • Tata Steel's Katamati iron mine has been honoured with the the Best Green Organisation of the Year Award at the Global Green Future Leadership Awards in recognition of its environmental protection measures. 
  • The award was presented at a function organised by World CSR Day on February 18, 2017 in Mumbai. 
12. V Ramakrishnan appointed as TCS CFO & N Chandrasekaran named TCS Chairman:
  • Tata Sons Chairman designate Natarajan Chandrasekaran will also hold the chairmanship of the group's crown jewel Tata Consultancy Services . 
  • The country's largest software services provider has also named V Ramakrishnan as its Chief Financial Officer to succeed Rajesh Gopinathan, who will take over as the CEO and MD of the Tata Group company.
13. Buying jewellery over Rs 2 lakh in cash will attract 1% tax from April 1, 2017:
  • Cash purchases of jewellery will attract 1% TCS (Tax Collected at Source) from April 1, 2017 if the amount exceeds Rs 2 lakh,as against the current threshold of Rs 5 lakh. 
  • Once the Finance Bill 2017 is passed, jewellery will be treated on par with generalgoods which attract 1% TCS on cash purchase of above Rs 2 lakh. 
  • The Bill seeks to do away with the threshold of Rs 5 lakh on jewellery purchases for applicability of TCS because the Union Budget 2017-18 has proposed to ban cash dealings of over Rs 3 lakh andmake violations punishable with a penalty of an equivalent amount to be paid by person receiving the cash.
14. Britannia Industries signs non-binding MoU with Chipita:
  • FMCG major Britannia Industries has signed an MoU with Greece’s cakes and confectionery major Chipita and is in advance stage of discussion to finalise definitive agreements, including a joint venture. 
  • Chipita is already operating in India. The company has been operating outside Greece since 1995 by setting up manufacturing plants in Bulgaria, Portugal and Egypt, followed by Poland, Romania, Russia and Saudi Arabia and more recently India, and Turkey.
15. Hindi novelist Ved Prakash Sharma passes away:
  • Ved Prakashi Famous Hindi novelist Ved Prakash Sharma was passed away in Meerut, Uttar Pradesh on February 18, 2017 . He was 62.
  • Sharma has written nearly  176 novels includes “Qaidi No 100” and “Vardi Wala Gunda“.
  • He had also written scripts for about half-a-dozen Hindi movies.
16. Noted bureaucrat V. K. Srinivasan passes away:
  • V. K. Srinivasan, noted bureaucrat, columnist and director of the Institute of Economic Studies passed away after a prolonged illness in Hyderabad. He was 76.

Current Affairs 21st February 2017- Quiz

Current Affairs Quiz of based on 20th February 2017 Current Affairs & News for all competitive-govt. Exams:

Current Affairs 21st February 2017 Quiz
1. Which bank has been awarded with ISO 27001: 2013 certification for its Information Security Management System (ISMS)?
a) State Bank of India 
b) South Indian Bank 
c) Union Bank
d) Punjab National Bank

2. Who has been honored with the 'Legendary Award ' 2017 by Brand Laureate?
a) A R Rahman
b) Shah Rukh Khan 
c) Lata Mangeshkar
d) Amitabh Bachchan

3. Which India movie has been honored with the Art Cinema Award in the Forum Segment at the 67th Berlin International Film Festival held in Berlin, Germany?
a) Newton 
b) Dhaba
c) Minto
d) Neerja

4. India has sanctioned a soft loan of 340 million US dollar to which county for various infrastructure development programmes?
a) Myanmar
b) Bhutan
c) Nepal 
d) Bangladesh 

5. What is the name of the mobile application launched by Oriental Bank of Commerce?
a) Oriental Batuaa
b) Oriental Pocket
c) Oriental Purse
d) Oriental Wallet

6. Which public sector bank has signed MoU with the Ministry of Human Resource Development (MHRD) to start higher education financing agency? 
a) Canara Bank 
b) State Bank of India 
c) ICICI Bank 
d) HDFC Bank

7. A lost continent _________ has been discovered by the scientists in the southwest Pacific Ocean.
a) Lemuria
b) Doggerland
c) Jordsand
d) Zealandia

8. “Let’s read together” programme was held in which state’s government-run schools? 
a) Assam
b) Rajasthan 
c) Madhya Pradesh 
d) Manipur

9. Who has won the gold medal in the Men’s 50km event of the National Race Walking Championships held in New Delhi?
a) Sandeep Kumar
b) Jitender Singh
c) Chandan Singh
d) Aman Kumar

10. Which state government has approved cloud seeding program to produce adequate rain? 
a) Punjab 
b) Haryana 
c) Maharashtra 
d) Madhya Pradesh

11. The GST Compensation law approved by GST Council on February 18, 2017 will compensate states for the first ______ years for any loss of revenue from the implementation of the Goods and Service Tax (GST).
a) Two Years
b) Three Years
c) Four Years
d) Five Years

12. The 3rd edition of the annual LIC Gateway LitFest will be held in which city of India?
a) New Delhi
b) Pune
c) Mumbai
d) Bhopal

Answers:
1:b, 2:c, 3:a, 4:c, 5:a, 6:a, 7:d, 8:c, 9:a, 10:c. 11:d, 12:c.

Monday, 20 February 2017

Current Affairs-GK Update 20th February 2017

Current Affairs and GK Update 20th February 2017
1. World Day of Social Justice: 20 February
  • The United Nations' (UN) World Day of Social Justice is annually observed on 20th February to encourage people to look at how social justice affects poverty eradication.
  • It also focuses on the goal of achieving full employment and support for social integration.
  • The theme for 2017 is "Preventing conflict and sustaining peace through decent work”.
2. 31st state hood day of Arunachal Pradesh and Mizoram: 20 February
  • Prime Minister Narendra Modi has greeted people of Arunachal Pradesh and Mizoram on their 31st statehood day (20 February 2017) Conveying his best wishes to people of Mizoram and Arunachal Pradesh. 
  • Prime Minister prayed for the state's progresses immensely in the years to come. Union Minister of Home Affairs Rajnath Singh also greeted both the states. 
3. T.R. Zeliang steps down as Nagaland chief minister:
  • Ending more than two weeks of standoff with Nagaland Tribes Action Committee (NTAC), Nagaland chief minister TR Zeliang resigned from his post. 
  • T. R. Zeliang is an Indian politician who has been Chief Minister of Nagaland, a state in northeast India, since 2014. 
  • Zeliang previously served as a Member of Parliament, representing Nagaland in the Rajya Sabha, the upper house of the Indian Parliament.
4. Lata Mangeshkar honored with Legendary Award 2017:
  • The Melody Queen Lata Mangeshkar (87-year) has been honored with the 'Legendary Award ' 2017 by Brand Laureate.
  • The Brand Laureate Awards recognize world-class achievement in branding amongst individuals and companies.
  • She was bestowed with this award for her immense contribution to Hindi film music.
  • Earlier, in 2012 actor Shah Rukh Khan was honored with the Brand Laureate Legendary Award for his unmatched contribution to Indian Cinema.
5. Indian Movie Newton Wins top Honour at Berlin Film Festival:
  • Indian Cinema movie Newton directed by Amit Masurkar was honored with the Art Cinema Award in the Forum Segment at the 67th Berlin International Film Festival held from February 9-18, 2017 in Berlin, Germany. 
  • Over 43 films were screened in the Forum segment out of which 29 had their world premiere.The film is produced by Manish Mundra of Drishyam Films, company best known for bankrolling critically-acclaimed projects such as Masaan, Ankhon Dekhi and Umrika.
6. South Indian Bank wins Award for Tech Security Practices:
  • The South Indian Bank (SIB) has awarded with ISO 27001: 2013 certification for its Information Security Management System (ISMS).
  • The certification process involved an extensive audit, conducted by British Standards Institution (BSI) against the criteria set out by the ISO 27001:2013 standards on various domains of IT functions.
  • Earlier, SIB has received ISO 9001 Quality Management certification for its Credit Department, Personnel Department and Data Centre.
7. Cash withdrawal limit for savings account increases to Rs 50,000 per week:
  • Savings accounts holders will now be able to withdraw up to Rs 50,000 per week. An RBI notification, issued on January 30,2017  announced that from February 20, 2017 the cash withdrawal limit for savings accounts will be raised to Rs 50,000 from Rs 24,000 a week.  
  • The limits on cash withdrawals from savings bank account will be withdrawn completely from March 13, 2017. 
8. Oriental Bank launches mobile wallet ‘Batuaa’:
  • On the occasion of the 75th Foundation Day, Oriental Bank of Commerce (OBC) has come up with several digital offerings including launch of mobile wallet ‘Oriental Batuaa’.
  • Besides introducing a new version of mobile banking, OBC has also launched two new cards.While the Oriental Premium card is a RuPay based Platinum international debit card with airport lounge access, the other card-Oriental Prepaid Card is a RuPay card for individuals and corporates. 
  • Besides it has also launched two MSME schemes The two MSME schemes that have been launched are ‘Oriental Sanjeevani’ and ‘Oriental Budget Hotels and Restaurants’.
  • Oriental Sanjeevani is a specialised scheme for doctors for setting up new hospitals and clinics. The other scheme is for individuals, proprietors, companies etc for setting up new hotels, restaurants, lodges, motels etc.
9. Karnataka Bank inks pact with Daimler India:
  • Karnataka Bank Ltd has entered into a memorandum of understanding (MoU) with Daimler India Commercial Vehicles Pvt Ltd (DICV) for extending finance to customers for the purchase of commercial vehicles manufactured by the company. 
  • DICV has nominated Karnataka Bank as a preferred financier for the purchase of commercial vehicles manufactured by the company.
10. Khajuraho Dance Festival begins in Madhya Pradesh:
  • Today, the world famous 43rd edition of Khajuraho Dance Festival has bugun at Khajuraho in Chhatrapur District in Madhya Pradesh.
  • It is a cultural festival that highlights the richness of the various Indian classical dance styles.
  • Live performances of classical dances like Kathak, Kuchipudi, Odissi, Bharatnatyam, and Mohniattam will be major attraction this time.
  • The UNESCO World Heritage Site “Khajuraho Temple” is a group of Hindu and Jain Temples in Madhya Pradesh build by Chandela Dynasty between 950 and 1050 AD.
11. India sanctions soft loan USD 340 million to Nepal:
  • India has sanctioned a soft loan of 340 million US dollar to Nepal for various infrastructure development programmes.
  • Indian Ambassador to Nepal Ranjit Rae handed over the approval papers to Physical Infrastructure and Transport Minister of Nepal Ramesh Lekhak in the presence of Railways Minister Suresh Prabhu.
  • Under this programme Mahalaki bridge and 15 roads will be constructed in various parts of Nepal.
12. Apple acquires Israeli start-up RealFace:
  • In a bid to boost its prospects in the world of artificial intelligence (AI), Apple has acquired Israel-based start-up RealFace that develops deep learning-based face authentication technology.
  • The terms of the deal are not public, but it is estimated at several million dollars. Apple would mainly be interested in the promise of the technology than pure resources.
13. Microsoft, Flipkart announce strategic cloud partnership:
  • Information technology giant Microsoft announced a strategic partnership with Flipkart, wherein as a first step, the online retailer will adopt Microsoft Azure as its exclusive public cloud platform.
  • The strategic partnership was aimed at providing consumers in the country the best online shopping service.
  • Microsoft chief executive officer (CEO) Satya Nadella and Flipkart Group CEO Binny Bansal announced the partnership at an event in Bengaluru.
14. Srinagar Airport Gets Its First Foreign Airline Service:
  • AirAsia became the first foreign airline to begin its operations from Srinagar international airport in Jammu and Kashmir. 
  • Srinagar has The Sheikh-ul-Alam International Airport since last five years, but no  Air Asiaforeign airlines had yet operated services from there.The flight operation by AirAsia is expected to give a boost to tourism in the valley.
15. ICAI’s Accounting Research Foundation signs pact with Railways:
  • The CA Institute’s Accounting Research Foundation (ARF) has signed an agreement with Indian Railways for the national rollout of accrual accounting in Railways. 
  • According to the agreement accrual accounting will be introduced at 17 Railway zones and 8 production units across the country.
16. IRB InvIT Fund gets SEBI approval to launch IPO:
  • IRB InvIT Fund, an investment trust sponsored by IRB Infrastructure Developers, has received markets regulator SEBI’s approval to raise Rs. 4,300 crore through initial public offering.
  • However, the Securities and Exchange Board of India has asked for clarification from India Grid Trust and Reliance Infra InvIT Fund regarding their proposed IPOs.
17. Former Chief Justice of India Altamas Kabir passes away:
  • Former Chief Justice of India (CJI) Altamas Kabir (68-year) passed away after the prolonged illness in Kolkata, West Bengal.
  • Kabir served as the 39th Chief Justice of India from September 2012 to July 2013.
18. Virat Kohli first Indian sportsperson to ink Rs 100-cr deal with Puma:
  • Virat Kohli became the first Indian sports personality to strike a Rs 100-crore endorsement deal with a single brand. Kohli signed an eight-year deal with sports apparel brand Puma worth Rs 110 crore. 
  • The Indian cricket captain is now set to join the likes of Usain Bolt, Asafa Powell and Thierry Henry, among others, as a global ambassador for the brand.
19. Dhoni removes from captaincy of IPL franchise Rising Pune:
  • Legendary cricketer Mahendra Singh Dhoni (35-year) has been removed from captaincy of IPL franchise Rising Pune Supergiants.
  • Aussie skipper Steven Smith will replace Dhoni for the 10th season of the league.
  • Dhoni is one of the most successful IPL captains, having led Chennai Super Kings to two title wins and finished runner-up four times.
20. India to Host Next Davis Cup tie in Bangalore in April, 2017:
  • Bangalore has been chosen to host the next Davis Cup Asia-Oceania Zone group-1 tie against Uzbekistan from April 7 to 9, 2017.
  • As per the announcement made by the All India Tennis Association (AITA) the tie clash will be held on the hard courts of Karnataka State Lawn Tennis Association (KSLTA) in Bangalore.
21. Akhil and Jitender Kumar Signs Deal to Turn Professional Boxers:
  • Following the path of Indian boxing sensation Vijender Singh, Olympic quarterfinalists boxers Akhil Kumar and Jitender Kumar are also stepping up to enter professional boxing.
  • The former Melbourne Commonwealth Games gold medalist boxer Akhil Kumar and Asian medallist Jitender Kumar signed a multi-year deal with IOS Boxing Promotions confirming turning professional boxers.
22. Shahid Afridi announces retirement from international cricket:
  • Legendary Pakistan all-rounder Shahid Afridi (36-year) has announced his retirement from international cricket.
  • He had already quit Test and ODI cricket but still captained the Pakistan Twenty 20 team at the 2016 world championships in India.
  • Afridi played played 27 -Test, 398-ODIs and 98- T20Is for Pakistan.
  • He holds a record of taking most wickets (97) and most player-of-the match awards in Twenty20 International cricket.
  • He also holds the distinction of having hit the most number of sixes in the history of ODI cricket.